Ogłoszenia Olsztyn na Fundacja-amicus.pl > Wiadomości > Jak rozpoznać, że ktoś planuje samobójstwo? Sygnały ostrzegawcze. Bądź uważny i reaguj – możesz uratować czyjeś życie

W Polsce codziennie odbiera sobie życie średnio 14 osób. O wiele więcej osób podejmuje próby samobójcze. W większości przypadków to przemyślane decyzje, a nie działanie pod wpływem impulsu. Według amerykańskiego psychiatry Edwina Shneidmana, aż 8 na 10 osób przed targnięciem się na swoje życie wysyła sygnały ostrzegawcze. Właśnie dlatego powinniśmy mieć świadomość tego, jakie zachowania mogą ostrzegać o planowanym samobójstwie. Ich poważne traktowanie i reagowanie może uratować czyjeś życie! Na czynniki ryzyka samobójstwa zwraca uwagę Stowarzyszenie Aktywnie Przeciwko Depresji. Problemowi została też poświęcona 9. edycja kampanii „Twarze depresji”.
Zobacz, co powinno wzbudzić twoją czujność i jak postępować, gdy wiesz lub przypuszczasz, że ktoś w twoim otoczeniu może myśleć o odebraniu sobie życia.

Przeczytaj więcej: https://olsztyn.naszemiasto.pl/jak-rozpoznac-ze-ktos-planuje-samobojstwo-sygnaly/ar/c14-7372323