Ogłoszenia Olsztyn na Fundacja-amicus.pl > Wiadomości > Norwegowie chowają miotły a Brytyjczycy całują się pod jemiołą. Jak wygląda Boże Narodzenie na świecie? Bożonarodzeniowe tradycje

Boże Narodzenie, jakie znamy to zbiór tradycji sprzed wielu lat, symbolika religijna i popkulturowe wstawki, które na stałe zakorzeniły się w klimacie świąt. Nie we wszystkich krajach Boże Narodzenie rozpoczyna adwent. Nie wszędzie w przeddzień świąt Bożego Narodzenia organizuje się Wigilię. Święty Mikołaj w różnych częściach świata jest Gwiazdorem i Dziadkiem Mrozem, a prezenty dzieci znajdują pod choinką, w butach lub w skarpetach. Jak świętuje się Boże Narodzenie w różnych częściach świata? Jakie są bożonarodzeniowe tradycje i dlaczego Norwegowie chowają miotły przed świętami?

Przeczytaj więcej: http://olsztyn.naszemiasto.pl/artykul/norwegowie-chowaja-miotly-a-brytyjczycy-caluja-sie-pod,4907580,gal,t,id,tm.html